Juli '24 - Vlaamse Strijdvlag Herijkt is de titel van de installatie van Lie van der Werff voor het Kunstenfestival Watou in België. De installatie bestaat uit 500 A4 vellen, waarop met spelden ruim 10.000 uitgeplozen stukjes van de Vlaamse strijdvlag zijn geprikt. De uitgetrokken draden verspreiden zich als een geel kleed over de vloer. Wereldwijven ateliers werkte mee aan het heel precies uit elkaar halen van de stukjes stof voor de installatie. Te zien van 6 juli tot 1 september 2024 in Watou.
Wereldwijven ateliers
Vanuit het festivalthema ‘verbinden’ heeft beeldend kunstenaar Lie van der Werff Wereldwijven ateliers begin dit jaar benaderd en gevraagd om mee te werken aan haar kunstinstallatie. Ze zocht groepen mensen die samen met haar kleine stukjes stof wilden uitpluizen. De vrouwen van Wereldwijven vonden dit monnikenwerk een heerlijk klusje en kwamen er helemaal bij tot rust!
“Wat me aantrok in het concept van Lie is dat ze een symbool voor polarisatie, de strijdvlaggen, heeft omgebogen tot iets heel poëtisch en mensen bij elkaar heeft gebracht in de uitvoering van het kunstwerk.”
Laura IJzerman, creatieve leiding Wereldwijven ateliers
“Tijdens het uitpluizen had ik zo’n focus dat ik vergat te kletsen.” en “Dit is beter dan mijn therapie!”
Enkele vrouwen van Wereldwijven ateliers
De Vlaamse Strijdvlag
De vraag van het Kunstenfestival aan Van der Werff was verbinding te leggen met de ziel van Watou en haar inwoners, met een nieuwe wereld en deze te verbeelden door middel van een samenwerkingsproject. De Vlaamse vlag is een strijdvlag die door zowel extreemrechtse als extreemlinkse bewegingen wordt gebruikt om hun onvrede tegen het establishment te laten zien. Door deze vlag in stukken te knippen en met hand en speld de draden eruit te halen totdat er bijna niets meer overbleef werd de structuur van de vlag letterlijk blootgelegd en ontstond er een nieuw beeld met een andere symboliek.
Er werden ruim 10.000 stukjes uit 13 meter vlag geknipt en deze werden met hand en speld bewerkt door zo’n 200 enthousiaste volwassenen, hoog bejaarden, jongvolwassenen, jongeren en kinderen van verschillende achtergronden, identiteiten, levensovertuigingen en werelddelen. Er is een half jaar aan het project gewerkt.
“Met dit project kon ik een nieuwe betekenis geven aan de Vlaamse vlag. Een feminien beeld, de vrouwelijke stem met een authentiek beeld van samenwerking en verbinding. De vrouwen worden naar voren geschoven. Het podium op!”
Lie van der Werff