Kwaliteit, dat is waar Wereldwijven ateliers voor staat. Kwaliteit in ons handwerk- én in ons naaiatelier. Maar ook kwaliteit in het contact met elkaar, kwaliteit van onze producten en de materialen waar we mee werken. Maar hoe gaat dat in de praktijk? 

Momenteel werken 80 vrouwen bij Wereldwijven ateliers, met wortels in alle hoeken van de wereld – Irak, Iran, Marokko en Turkije, tot Somalië, Burundi, de Antillen en Nederland. Gezamenlijk werken deze vrouwen aan projecten in het Wereldwijven handwerk- en naaiatelier. Daar delen ze sociaal maatschappelijke ervaringen en leren ze de Nederlandse taal.

We maken vooral kussens, bijzondere kussens met een verhaal, bedacht door de ontwerper van het atelier. Bij een op maat gemaakt kussen wordt het ontwerp gestuurd door de wensen van de klant. 

De werkwijze

Een kussen begint met een prachtige stof. De ontwerper zoekt er garen bij en bedenkt een compositie voor het borduurwerk. Door te werken met simpele steken, zoals platsteek en rijgsteek, is borduurervaring niet nodig en kan vrijwel iedereen direct aan de slag. We kijken naar waar iemands kracht ligt, de één werkt heel netjes en de ander beheerst wat ingewikkeldere steken. 

We motiveren de dames uit hun comfortzone te komen door ze een opdracht te geven die net een stapje complexer is dan de vorige klus. Het uitleggen van een techniek aan een nieuwe deelnemer, of de vrijheid krijgen om zelf een steek uit te kiezen, doet de eigenwaarde en het zelfvertrouwen groeien.  

Nederlandse taal leren

Om onderdeel te kunnen zijn van de maatschappij is beheersing van de Nederlandse taal essentieel. In onze ateliers ontmoeten vrouwen, hoog- en laagopgeleid, jong en oud elkaar en al bordurend, breiend, hakend worden verhalen uitgewisseld, tips gedeeld en zo spelenderwijs Nederlands geoefend. De ongedwongen en veilige sfeer zorgt dat de vrouwen persoonlijke verhalen met elkaar delen,  steun bij elkaar kunnen vinden en hun blik op de wereld wordt verruimd. 

Wij hebben regelmatig contact met de taalschool waar veel van onze vrouwen les volgen. En diegenen die al een aardig woordje Nederlands spreken, bieden wij wekelijks conversatieles aan.

Ieder kussen is uniek

Het borduren van een stof is een organisch proces; al doende ontstaat het ontwerp. Er wordt bijvoorbeeld begonnen met één soort steek in twee kleuren, waarna de ontwerper inschat of extra borduurwerk nodig is, of dat het klaar is.

Stoffen worden letterlijk door tientallen handen, met elk hun eigen handschrift, geborduurd. Dit geeft een levendig en eigentijds effect. Tijdens de werkzaamheden wordt gekeken welke stoffen bij elkaar passen, of er nog borduursel moet worden toegevoegd en hoe een gehaakt bandje de stoffen met elkaar kan verbinden. 

Het is fantastisch om de trotse gezichten van de vrouwen te zien wanneer het kussen af is! Om de handwerkers te eren zijn alle kussens vernoemd naar de vrouwen uit onze ateliers.

Doorgroeimogelijkheden

Een nieuwe medewerker start vrijwel altijd in het handwerkatelier, waar met name de handgeborduurde kussens worden gemaakt. Doordat we gebruik maken van simpele steken is borduurervaring niet vereist. We zijn hierdoor laagdrempelig en kunnen een grote groep vrouwen een plek aanbieden.

Vanuit het handwerkatelier kan iemand doorstromen naar de winkel en het naaiatelier. In de winkel leert men klanten te woord te staan en te vertellen wie zijn en wat wij doen. Doorstromen naar het naaiatelier vraagt om specifiekere technische vaardigheden, zoals recht kunnen stikken en het hebben van ruimtelijk inzicht. Maar ook een zekere beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk.

Onder leiding van de naaiatelier coördinators wordt gewerkt aan de kussens en de opdrachten voor bedrijven. Kwaliteit vinden we belangrijk, maar ook dat de vrouwen geen druk ervaren. Dat zorgt voor tevreden klanten en een fijne werksfeer!