In 2011 is Wereldwijven ateliers opgericht vanuit het idee een plek te creëren waar vrouwen met allerlei (culturele) achtergronden die buiten de boot dreigen te vallen op een creatieve en zinvolle manier bezig kunnen zijn. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de grootste participatieplekken in de Drechtsteden. Aan ons atelier hebben we een winkel, dat zich bevindt in een prachtig herenpand in het oude centrum van Dordrecht.
Als participatieplek is ons primaire doel het vergoten van het welbevinden van de participanten; kwaliteit van leven verhogen door middel van activering. Daarnaast hebben we aandacht voor het opdoen van sociale contacten, een bijdrage leveren aan de samenleving, uitvoeren van nuttige en zinvolle werkzaamheden, het in beeld brengen van iemands mogelijkheden, persoonlijke groei stimuleren, het afschalen of voorkomen van zwaardere zorg, verminderen van de behoefte aan mantelzorg en/of het opdoen van arbeidsvaardigheden.
Onze werkwijze
Momenteel zijn er ruim tachtig vrouwen bij ons werkzaam afkomstig uit zo’n 27 landen. Hiervan is ongeveer één derde vrijwilliger en werkt twee derde als participant via de sociale dienst in onze ateliers. Het merendeel van de participanten heeft nauwelijks tot geen opleiding en/of werkervaring, een beperkt sociaal netwerk en een migratieachtergrond al dan niet met een oorlogstrauma. Als participatieplek is ons primaire doel het vergroten van het welbevinden van deze vrouwen.
Gezamenlijk werken de vrijwilligers en participanten aan projecten in het handwerk- en naaiatelier, worden er levenservaringen uitgewisseld, wordt er Nederlands geoefend, geholpen met het lezen van een brief of het plegen van een telefoontje, dansen we op het vrouwenfeest of gaan we samen op pad tijdens het jaarlijkse vrijwilligersuitje.
Onze werkzaamheden
In onze ateliers maken we producten voor ons eigen label, zoals de kussens, maar ook producten voor bedrijven en ontwerpers in kleine oplages. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakte laptophoezen, het persoonlijk maken van een kledingstuk, een tekst borduren op een rouwlint. Of het naaien van tassen voor een designer, het ontwerpen en maken van kussens voor een restaurant.
Zie 'Opdrachtgevers' voor een impressie van onze opdrachten.
Nederlandse taal leren
Om onderdeel te kunnen zijn van de maatschappij is beheersing van de Nederlandse taal essentieel. In onze ateliers ontmoeten vrouwen, hoog- en laagopgeleid, jong en oud elkaar en al bordurend, breiend, hakend worden verhalen uitgewisseld, tips gedeeld en zo spelenderwijs Nederlands geoefend. De ongedwongen en veilige sfeer zorgt dat de vrouwen persoonlijke verhalen met elkaar delen, steun bij elkaar kunnen vinden en hun blik op de wereld wordt verruimd.
Wij hebben regelmatig contact met de taalschool waar veel van onze vrouwen les volgen. En diegenen die al een aardig woordje Nederlands spreken, bieden wij wekelijks conversatieles aan.
Doorgroeimogelijkheden
Een nieuwe medewerker start vrijwel altijd in het handwerkatelier, waar met name de handgeborduurde kussens worden gemaakt. Doordat we gebruik maken van simpele steken is borduurervaring niet vereist. We zijn hierdoor laagdrempelig en kunnen een grote groep vrouwen een plek aanbieden.
Vanuit het handwerkatelier kan iemand doorstromen naar de winkel en het naaiatelier. In de winkel leert men klanten te woord te staan en te vertellen wie zijn en wat wij doen. Doorstromen naar het naaiatelier vraagt om specifiekere technische vaardigheden, zoals recht kunnen stikken en het hebben van ruimtelijk inzicht. Maar ook een zekere beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk.
Onder leiding van de naaiatelier coördinators wordt gewerkt aan de kussens en de opdrachten voor bedrijven. Kwaliteit vinden we belangrijk, maar ook dat de vrouwen geen druk ervaren. Dat zorgt voor tevreden klanten en een fijne werksfeer!