Wereldwijven ateliers, opgericht door Jolanda Branderhorst in 2011 is een non-profitorganisatie, gevestigd in het historische stadscentrum van Dordrecht. Ruim 80 vrouwen uit allerlei culturen verrichten begeleid vrijwilligerswerk en komen hier om hun basis (arbeids)vaardigheden te vergroten, hun sociaal netwerk uit te breiden en met de Nederlandse taal te oefenen. De dagelijkse leiding is in handen van Laura IJzerman en Marieke Schakel. Naast begeleiding van de vrouwen staat de organisatie voor creativiteit: het ontwerpen van tijdloze producten en uitvoering van opdrachten voor ontwerpers. Ook zijn er contacten met opleidingsinstituten op het gebied van mode en vormgeving.

Deze dagelijkse leiding van Wereldwijven ateliers wordt deels bekostigd uit gemeentelijke participatiemiddelen. Voor overige inkomsten is Wereldwijven ateliers afhankelijk van de verkoop van de bijzondere handgemaakte kussens.

Bij Wereldwijven gaan sociaal ondernemerschap, schoonheid en ambacht hand in hand met individuele ontplooiing en versterking van eigen kracht.

De Wereldwijven en vrijwilligers

Wereldwijven ateliers is opgericht vanuit het idee een plek te creëren waar vrouwen met allerlei (culturele) achtergronden op een creatieve en zinvolle manier bezig kunnen zijn. Want hoe vind je je weg in een land dat zo anders is dan je thuisland, waar je de taal niet of nauwelijks spreekt, waar je bepaalde gewoontes niet begrijpt, waar je geen sociaal vangnet hebt? Wereldwijven ateliers biedt deze vrouwen een veilige plek, een plek waar ze zich welkom voelen, herkenning vinden, ondersteund worden in het vinden van hun weg in onze maatschappij, leren trots op zichzelf te zijn.

De medewerkers

Wij stellen ons een samenleving voor waarin iedereen zijn plek heeft, ongeacht je opleidingsachtergrond, geboorteland of levenservaring. Een sociaal netwerk, individuele ontplooiing en versterking van de eigen kracht zijn hierbij essentieel. Beheersing van de Nederlandse taal is hierbij een belangrijke tool, maar ook het delen van levenservaringen. Dit doen wij door gezamenlijk te werken aan producten die met liefde zijn gemaakt. Handgemaakte producten, zoals onze eigen kussens, maar ook productiewerk in kleine oplages voor opdrachtgevers.

Laura IJzerman – creatieve leiding

Tijdens mijn stage bij Wereldwijven ateliers werd ik verliefd op deze plek. Na mijn studie mode aan de Willem de Kooning Academie had ik het geluk om in het atelier te kunnen gaan werken. Inmiddels ben ik doorgegroeid tot manager van onze winkel en ontwerp ik de producten die we onder ons eigen label uitbrengen. Dit doe ik met ontzettend veel trots en plezier. Het is een eer om te mogen werken met deze lieve vrouwen, onze mooie stoffen en in dit prachtige pand.

Marieke Schakel – zakelijke leiding

Na jaren in de hulpverlening te hebben gewerkt besloot ik mijn creatieve hart te volgen en kwam bij Wereldwijven ateliers terecht. Hier komen voor mij twee werelden samen; het sociale aspect en de liefde voor textiel. Ik houd me vooral bezig met het begeleiden en aansturen van de bijna 100 vrouwen die bij Wereldwijven werkzaam zijn, de externe contacten en het beleidsplan.

Sawsan Mohamed – coördinator naaiatelier

In 2015 ben ik bij Wereldwijven ateliers begonnen als participant in het handwerkatelier. Na de opening van het naaiatelier in 2016 ging ik met veel plezier achter de naaimachine werken. Daar heb ik mijn technische kennis verder ontwikkeld. Begin dit jaar bood Wereldwijven mij een baan aan als coördinator van het naaiatelier. Dit betekent heel veel voor mij, het is een nieuw begin. Opdrachten succesvol afleveren geeft mij een heel goed en voldaan gevoel.

Marieke Wijngaarden – coördinator naaiatelier

Begonnen als lerares, overgestapt naar modestylist en nu heb ik hier in het naaiatelier mijn plek gevonden. Werken hier voelt als een frisse start. Ik kan hier zowel mijn sociale betrokkenheid en creativiteit kwijt. Wereldwijven stimuleert mijn groei en leerproces en biedt tegelijkertijd de ruimte om mijn kennis te delen. Hierdoor kan ik me niet alleen ontwikkelen, maar draag ik ook bij aan de groei van anderen.

Hanke van der Mast – taalcoach

Lang was ik als juf werkzaam in het onderwijs, waar vroeger ook het vak “handwerken” bij hoorde. Het deed een beroep op mijn creativiteit. Ik kwam in contact met Wereldwijven ateliers en begon als vrijwilliger in het handwerkatelier. Later verschoof het accent van borduurwerk naar Nederlandse taalles voor de deelnemende vrouwen. Ik doe dat al vele jaren met veel plezier.